torstai 30. elokuuta 2012

Skaldö - Modermagan - Jussarö - Byxholm

Heinäkuun loppupuolen retkellä kolmen hengen ryhmämme suuntasi Tammisaaren saaristoon. Autoilimme Skaldön saarelle Sommarön venesatamaan, missä ukkoskuuron ohimenoa odotellessa haimme vierassataman kaupasta jäätelöt.

Perjantai iltana meloimme Modermaganiin, mistä lauantaina jatkoimme Jussaröön. Lauantain melontamatka oli lyhyt (n. 12 km), joten ehdimme hyvin tustua saareen. Sunnuntain paluumatka lähenteli kolmeakymmentä kilometriä. Syynä oli kiertoreitti Byxholmin kautta, missä ehdimme käydä saunassa ennen viimeisiä kilometrejä.

Ainoat sadekuurot saimme niskaamme ennen matkaan lähtöä, ja Jussarössä kierrellessämme. Muuten sää oli erinomainen.

Reittimme Google Maps palvelussa.

Kuvia retkeltä.

Modermagan

Modermagan on suosittu ulkoilusaari, josta löytyy nuotipaikkoja, huussi, luontopolku ja pieni järvi. Saaren eteläpuolella on erittäin suojainen lahti, josta saaren nimikin "äidin kohtu" on peräisin. Lahden sisäänkäynti on kapea ja vain noin puolentoista metrin syvyinen. Niinpä suuremmat purjeveneet yleensä parkkeeraavat saaren pohjoispuolen jyrkkien kallioiden alle. Melojalle parhaat rantautumispaikat löytyvät koilliskärjestä ja eteläiseltä lahdelta. Saarella oleva luontopolku ei ole helppokulkuisimpia, joten aikaa kannattaa varata. Lounaisosan pieni järvi kannattaa ainakin käydä katsomassa. Järven erottaa merestä vain kapea kannas, niinpä sinne joutuu suolavettä jatkuvasti. Raskaampi suolainen vesi painuu pohjalle, ja pintavesi on makeaa.

Jussarö

 Jussarö on erikoinen saari, jossa on paljon nähtävää. Saari on poikkeuksellisen suuri ulkosaareksi, ja sen metsäinen profiili näkyy kauas. Koska saari oli navigoinnille tärkeä puiden kaataminen kiellettiin Ruotsin kuninkaan määräyksellä. Siksi saaren länsipuolen metsät ovat olleet koskemattomina satoja vuosia.

Vierasvenesataman luota lähtee luontopolku, jossa on kolme eri pituista reittiä. Aluksi polku ohittaa vanhan luotsimajan, jonka mailla kulkee lampaita vapaana, ja saapuu pian ikimetsään, jossa maa on vihreän sammalen peitossa.

Saaren rujompi puoli tulee myöhemmin esiin. Jussarön maaperä on rautamalmipitoinen, ja saarella on harrastettu kaivostoimintaa jo 1800 luvun alkupuolella. Vuorenniskan 1954 - 67 toimineen kaivoksen rakennukset pilkistävät edelleen metsän keskeltä. Kaakkoispuolen aikaisemmin suojaisa ja syvä satamalahti on täytetty kaivoksen kivimurskeella. Kallioperä on niin rautapitoista, että kompassiin ei voi luottaa ja rannasta löytyy helposti kiviä, jotka tarttuvat magneettiin.
Myöhemmin puolustusvoimat käyttivät vanhoja kaivosparakkeja kaupunkisotaharjoituksissa. Nykyään saarella on vapaa pääsy lähes joka paikkaan, myös pahasti ränsistyneisiin rakennuksiin, joiden seinistä löytyy luodinreikiä. Paikka paikoin näkyy "asbestivaara" varoituksia.

Saaren kaakkoisosasta löytyy hiekkaranta, jonka viereiselle kalliolle ihmiset ovat taiteilleet omat puumerkkinsä irtokivistä.

Parhaat rantautumis- ja leiripaikat löytyvät itäpuolen laguunista, joka on auki ainoastaa kaakkoistuulelle. Venesataman vierellä on myös telttailijoille tarkoitettu alue, mutta se ei ole mielestäni läheskään yhtä viihtyisä. Laguunista on vajaan kilometrin kävelymatka venesatamaan, mistä löytyy puuceet ja kesäisin auki oleva kahvila. Kahvilanpitäjä järjestää myös opastusta saarella. Illalla kävimme kahvilassa katsomassa puolen tunnin dokumentin Jussarön kaivostoiminnasta. Filmin jälkeen jäimme turisemaan kahvilayrittäjän kanssa. Hänellä tuntui olevan pohjaton tietovarasto Jussarön historiasta.

Jussarön etelärannan rikkonnaisissa lahdissa ja kivikkojen keskellä on hauska kierrellä kajakilla, mikäli sää sen sallii.

Linkkejä:
Jussarö
Jussarö Wikipediassa

Byxholm

Byxholm on Uudenmaan virkistysalueyhdisyksen saari. Saarella on vapaasti käytettävä sauna. Nimi vain varauskirjaan ja polttopuita tekemään. Melojalle saari on hieman hankala jyrkkien rantojen vuoksi. Rantautumaan pääsee pohjoispuolella saunan rantaan. Itäpuolelta löytyy pieni lahti, mutta telttapaikka voi joutua etsimään aika kaukaa. Lisäksi Byxholmarnien välisen salmen ranta on matala, mutta kivikkoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti